gyermek fotózás, gyermekfotó, gyerek fotózás, gyerekfotó
Hennel Mariann

Hennel Mariann

Hogyan válassz fotóst, hogy ne legyen csalódás?

Közeledik a karácsony és mindennél jobban szeretnél fotókat készíteni a családról ünnep alkalmával, de fogalmad sincs, hogy kihez fordultj? Hogy megkönnyítsem a döntésedet elmondom, hogy szerintem mi a legfontosabb, amikor fotós választ magának az ember!

Semmi más nem számít csak az, hogyan tud bánni a fotós az emberekkel.

Mert a gyerekek és a szülők sincsenek hozzászokva ahhoz, hogy fotózzák őket, mégis a fotós dolga az, hogy megteremtse a megfelelő miliőt, amiben mindenki komfortosan érzi magát.

Kisgyermekes szülőket sokszor tartja vissza az a fotózástól, hogy a gyermeküket élénkebbnek gondolják az átlagnál. Egy kis sajtkukacnak, aki nem bír megülni egy helyben a fenekén. Hogyan lehet rábírni egy ilyen gyerkőcöt arra, hogy együttműködő legyen és 10 perc után ne üljön be a sarokba mindenkinek háttal duzzogni?

Vagy egy félénkebb, önbizalommal hadilábon álló emberke szeretne magáról jó képeket, de még saját magának sem bír megnyílni a tükör előtt, akkor egy ismeretlen előtt hogyan fog?

Az a jó fotós, aki el tudja feledtetni, hogy szerepelned kell, le tudja kötni a gyermekedet akkor is, amikor már nem érdekli őt a fényképezés és inkább mászna fel a létrára, amit az ajtó előtt látott.

Emlékszem, mikor a saját esküvői kreatív fotózásunkra mentünk a fotósunk úgy indított, hogy most akkor beszélgetünk egy kicsit. Ami azért volt fura, mert az első helyszínünkön maximum egy óra volt a tartózkodási idő. Ha csacsogással töltjük, akkor hogyan csináljuk meg a képeket és készülünk el időben? Utólag nagyon jó taktika volt,ugyanis amíg lyukat beszélt a hasunkba arról, hogy mit miért fog kérni, és mi hogyan fog történni és mi mit gondolunk erről és arról, addig a fotózás okozta izgalom átalakult valami kedélyes és szórakoztató dologgá. Míg, ha egyből nekiugrottunk volna a fényképezésének, értékes percek mentek volna el azzal, hogy halál görcsösen próbálunk úgy tenni, mintha jól éreznénk magunkat és ezért a képek nem úgy sikerülnek, ahogy szerettük volna.  

Nagyon fontos, hogy a fotós nagyon gyorsan tudja felmérni azt, hogy kivel áll szemben és a személyiségéhez igazítani a kommunikációs stratégiáját. Gyerekeknél ráadásul még azt sem árt tudni, hogyan lehet őket együttműködésre bírni és egy kis hiszti se okozzon feszült perceket, hanem azon átlendülni, hogy játékosan haladjon tovább a fotózás.

Én például, ha már látom, hogy lankad a gyerkőc figyelme és kezdi unni, nem szeretni a fotózást, meginvitálom a kamera mögé, hogy segítsen nekem lefotózni anyát és apát.

A fényképezőgép tiltott dolog számukra, ezért akár kisfiúról vagy kislányról van szó, erre a feladatra soha nem szoktak nemet mondani, sőt. Pár perc nekem “asszisztenskedés” után újra örömmel csatlakoznak a szülőkhöz, hogy folytatódhasson a fotózás teljes létszámmal.

A jó fotós figyel minden apróságra.

Utálod, hogy lapos a hajad

Utálod, hogy mindenki fényképeden lapos a hajad. Erre is van megoldás. Tudok fodrászt szervezni neked, vagy van egy kis trükk Photoshoppal, amivel lehet a hajadon emelni.

Utálod, hogy nem tudod rendesen kisminkelni magad

Sminkest igény szerint tudok szervezni a fotózást megelőzően.

Spontán fotó

Vagyis beállított, de spontánnak tűnő fotó. Nem vagy modell? Fogalmad sincs, hogy milyen beállítások mutatnának jól? Nem gond! Én azért vagyok, hogy ötleteim legyenek arra, hogy testalkatodhoz, arcformádhoz, családi fotózáshoz milyen beállítások és pózok mutatnak jól fotón, és ami a legfontosabb, egyáltalán nem tűnnek mesterkéltnek és beállítottnak.

A fotózás stresszhelyzet

Azért kezdtem el fotózni jó pár évvel ezelőtt, mert egy versenyistálló volt a munkahelyem. Sok feszültséggel, és idegbajjal. Észrevettem, hogy miközben fotózom az erkélyről a felhőket, valami földöntúli nyugalom száll meg minden egyes alkalommal. Ezért kezdtem el a fotózással komolyabban is foglalkozni. Semmi nem tudott kikapcsolni annyira, mint a fényképezés. Annyi fusztráció van a világban, ezért nagyon vigyázok arra, hogy a fotózás nálam a béke szigete maradjon. Nyugalom van, móka és kacagás. Lehet, hogy az első percekben még izgulsz, utána viszont rájössz majd, hogy a fotózás igazából családi programnak is kiváló.

Sminkesre, fodrászra időpont kérésekor rá tudsz kérdezni. A többi olyan tényezők, amelyekről az adott fotós Facebook vagy weboldaláról oldaláról a mások által írt véleményekből tudsz tudakozódni.

Ha szeretnél az én kisebb, szezonális kedvezményes csomagjaimról elsőként értesülni, javaslom, hogy iratkozz fel hírlevelemre! Ne aggódj nem fogom teleszemetelni a postaládádat. Maximum havonta egyszer kapsz tőlem levelet. 😉

Remélem, hogy hasznosnak találtad a fenti összefoglaló bejegyzést! Ha szeretnél időben értesülni a legújabb írásomról, iratkozz fel rá az alábbiakban!

Tetszett? Oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Elsőként olvasnád az új bejegyzést? Iratkozz fel!

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi szabályzatban leírtakat.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!