újszülött fotózás, újszülött fotó, babafotó, babafotózás, újszülött, kisbabák képek
Hennel Mariann

Hennel Mariann

Mennyibe kerül egy fotózás? I. rész

Itt most nem arra gondolok, hogy például én mennyiért adom a kismama fotózást, vagy mennyiért készítek üzleti portrékat. Arra gondolok, hogy miért kerül annyiba, amennyibe adott fotózás, milyen folyamat van mögötte.

Öreg hiba, amikor egy fotós felteszi azt a kérdést, hogy ki mennyit szánna például portré fotózásra. Mindig lesz olyan, akinek drága lesz. Ezért érdemes megfordítani a kérdés: mennyiért adod a portréfotózást, hogy kitermelje a havi fix költségeidet, munkát, amit belefektettél a fotózásba, tapasztalatot, látásmódot, időt a  retusálásba, a fotózás megszervezésébe és még hasznot is hozzon.  (Fix költség az, amikor még semmit sem csináltál, de már ki kellett fizetned a könyvelőt, a KATA-t, a legális szoftvereid díjait stb.)

Nemrég az egyik közösségi média felületen láttam valentin-napi csajos fotózás hirdetést. Az árban benne volt a stúdió bérlet díja és a smink is. Ami a meghirdett ár 2/3-át tette ki. Már pont ott tartottam, hogy megkérdezem a fotóst, miért éri meg neki pár ezer Ft-ért fotózni és még utána retusálni órákig. Az ezen felüli költségeit, időt nem is számoltam még bele. Aztán visszafogtam magam, végül is, mindenki úgy alakítja a vállalkozását, ahogy szeretné. Vagy, ha nem törvényesen csinálja – azért ennyire olcsó-, hanem kísérti a sorsot, hogy mikor fog lebukni és fizethetni a milliós bírságot, az is az ő dolga.

Összeszedtem, hogy milyen költségei vannak egy olyan fotósnak, aki legálisan végzi a munkáját. Értsd ez alatt: rendelkezik a vállalkozás működtetéséhez szükséges fotográfus végzettséggel és valamilyen vállalkozási formában törvényesen, bejelentett módon űzi a tevékenységét:

  • profi gépváz, objektívek nagy fényerővel, memóriakártyák, 
  • állvány, aksik, vakuk, derítők… ezek folyamatos karbantartása, tisztítása, cseréje
  • erősebb számítógép nagy felbontású monitorral, amin simán futnak a legális képfeldolgozó szoftverek, külső adattárolók, NAS – ezek bővítése, cseréje, fenntartása
  • felhő tárhely, weboldal, social media oldalak fenntartása, havidíja
  • marketingköltségek, hirdetések
  • vállalkozás havi költségei, adók megfizetése, könyvelő, gdpr szakértő, ügyvéd
  • nem utolsósorban a megfelelő végzettség a fotózás vállalkozás keretében történő végzéséhéze. Sima OKJ-s képzés is több százezer Ft
  • folyamatos képzés, tanulás költségei

Még egy darabb képet nem lőtt, de ahhoz, hogy ezt megtehesse vállalkozóként, már több milliós kezdőtőkéről beszélgethetünk, és havi szinten a fenntartási költségek ugyancsak tetemes összegre rúgnak. 

 

Ezért szoktam én azt mondani, hogy aki fotózásba vágja a fejszéjét, mindenképpen legyen nem kevés tartalékja, vagy egy gazdag felesége, férje, nagybácsija, anyukája, apukája, aki finanszírozza, amíg be nem indul a fotózás annyira, hogy a fenti költségei megtérüljenek és még meg is tudjon élni belőle.

És vissza is térhetünk ahhoz, hogy a fotózás fogalmába milyen tevékenységek tartoznak?

Következő blogbejegyzésemből ez is kiderül:) 

Addig is javaslom, hogy iratkozz fel, nehogy lemaradj róla!

 

Tetszett? Oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Elsőként olvasnád az új bejegyzést? Iratkozz fel!

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi szabályzatban leírtakat.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!