újszülött fotózás, újszülött fotó, babafotó, babafotózás, újszülött, kisbabák képek
Hennel Mariann

Hennel Mariann

Mennyibe kerül egy fotózás? I. rész

Itt most nem arra gondolok, hogy például én mennyiért adom a kismama fotózást, vagy mennyiért készítek üzleti portrékat. Arra gondolok, hogy miért kerül annyiba, amennyibe adott fotózás, milyen folyamat van mögötte.

Öreg hiba, amikor egy fotós felteszi azt a kérdést, hogy ki mennyit szánna például portré fotózásra. Mindig lesz olyan, akinek drága lesz. Ezért érdemes megfordítani a kérdés: mennyiért adod a portréfotózást, hogy kitermelje a havi fix költségeidet, munkát, amit belefektettél a fotózásba, tapasztalatot, látásmódot, időt a  retusálásba, a fotózás megszervezésébe és még hasznot is hozzon.  (Fix költség az, amikor még semmit sem csináltál, de már ki kellett fizetned a könyvelőt, a KATA-t, a legális szoftvereid díjait stb.)

Nemrég az egyik közösségi média felületen láttam valentin-napi csajos fotózás hirdetést. Az árban benne volt a stúdió bérlet díja és a smink is. Ami a meghirdett ár 2/3-át tette ki. Már pont ott tartottam, hogy megkérdezem a fotóst, miért éri meg neki pár ezer Ft-ért fotózni és még utána retusálni órákig. Az ezen felüli költségeit, időt nem is számoltam még bele. Aztán visszafogtam magam, végül is, mindenki úgy alakítja a vállalkozását, ahogy szeretné. Vagy, ha nem törvényesen csinálja – azért ennyire olcsó-, hanem kísérti a sorsot, hogy mikor fog lebukni és fizethetni a milliós bírságot, az is az ő dolga.

Összeszedtem, hogy milyen költségei vannak egy olyan fotósnak, aki legálisan végzi a munkáját. Értsd ez alatt: rendelkezik a vállalkozás működtetéséhez szükséges fotográfus végzettséggel és valamilyen vállalkozási formában törvényesen, bejelentett módon űzi a tevékenységét:

  • profi gépváz, objektívek nagy fényerővel, memóriakártyák, 
  • állvány, aksik, vakuk, derítők… ezek folyamatos karbantartása, tisztítása, cseréje
  • erősebb számítógép nagy felbontású monitorral, amin simán futnak a legális képfeldolgozó szoftverek, külső adattárolók, NAS – ezek bővítése, cseréje, fenntartása
  • felhő tárhely, weboldal, social media oldalak fenntartása, havidíja
  • marketingköltségek, hirdetések
  • vállalkozás havi költségei, adók megfizetése, könyvelő, gdpr szakértő, ügyvéd
  • nem utolsósorban a megfelelő végzettség a fotózás vállalkozás keretében történő végzéséhéze. Sima OKJ-s képzés is több százezer Ft
  • folyamatos képzés, tanulás költségei

Még egy darabb képet nem lőtt, de ahhoz, hogy ezt megtehesse vállalkozóként, már több milliós kezdőtőkéről beszélgethetünk, és havi szinten a fenntartási költségek ugyancsak tetemes összegre rúgnak. 

 

Ezért szoktam én azt mondani, hogy aki fotózásba vágja a fejszéjét, mindenképpen legyen nem kevés tartalékja, vagy egy gazdag felesége, férje, nagybácsija, anyukája, apukája, aki finanszírozza, amíg be nem indul a fotózás annyira, hogy a fenti költségei megtérüljenek és még meg is tudjon élni belőle.

És vissza is térhetünk ahhoz, hogy a fotózás fogalmába milyen tevékenységek tartoznak?

Következő blogbejegyzésemből ez is kiderül:) 

Addig is javaslom, hogy iratkozz fel, nehogy lemaradj róla!

 

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Elsőként olvasnád az új bejegyzést? Iratkozz fel!

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi szabályzatban leírtakat.

Szólj hozzá!

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!