családi fotózás, családi fotó, szabadtéri fotózás, szabadtéri családi fotózás
Hennel Mariann

Hennel Mariann

Mi az a nyers fotó, és én miért nem adom át őket?

Az elmúlt napokban az egyik facebook csoportban nagy vihart kavart az egyik fotós kiírása. 

Ugyanis megkérdezte a csoportban lévő fotósokat, hogy ki mit gondol arról, ha egy ügyfél a nyers képeket szeretné megkapni, ugyanis ő nem adja át. 

Nem ez volt az első eset. Évente többször látok ilyen posztokat és ezért úgy érzem, hogy nem lehet elégszer ismételni ezt a témát.

A válaszokból, – amit nemcsak a megszólított fotósok adtak, hanem olyanok is, akik nem nem tanult szakmájuk a fotózás. Ezekből kiderült számomra, hogy óriási fogalomzavar van azzal kapcsolatban, mi az a nyers fotó, miért nem adja át ezt egy fotós, mi az a szerzői jog, személyiségi jog és mit jelent a GDPR a fotózás szempontjából. 

Először is egy kis gyorstalpaló arról, hogy mi az a nyers fotó. 

Nyers kép: a modernebb fényképezőgépekkel lehetőség van arra, hogy nyers (raw) formátumban és jpeg-ben is fotózzunk. A fotósok, ha nem riportfotósok, akkor általában raw formátumban fotóznak. Ennek az az oka, hogy ebben a formátumban minden információt hordoz a fájl, és ha bármilyen módosítást végzünk rajta, akkor információvesztés nélkül megtehetjük. Viszont ez a formátum egy digitális negatívnak minősül, ahol nincs beállítva a képben a fényerő, a színek, a kontraszt és még sok minden más, ami egy képet képpé tesz.

Ha jpegben fotózunk akkor a gép automatikusan elvégzi azokat a beállításokat, amiket raw esetén a fotós manuálisan tesz meg egy arra alkalmas szoftver segítségével.

Ha egy raw fotó már át van mentve jpegbe, az sem nyers kép, mégha nem is állított semmit a fotós a képen, ugyanis a jpeg képnél már információvesztéssel történik a mentés. 

A legtöbbször hallott indok arra, hogy miért szeretné megkapni valaki az összes elkészült képet magáról, beleértve a nyers képeket, mert „én vagyok rajtuk”, „a gyerekem van rajtuk”, „a családunk  van rajtuk”, „ezért jogunk van hozzájuk, járnak nekünk.”

Sajnos ez nem így van. A szerzői jog szerint a kép a fotós tulajdona, függetlenül attól, hogy ki van a képeken. Igen, a megrendelő fizet….de nem a fotók tulajdonjogáért, hanem egyfajta jogdíjat fizet a használatukért. Ha a megrendelő szeretné felhasználni a képeket kereskedelmi célokra, akkor engedélyt kell kérni ehhez előzetesen a fotóstól. A befolyó bevételre pedig a fotós is igényt tarthat. Ha a fotós előzetes engedélye nélkül történik mindez, a fotósnak van joga követelni a bevételt. 

Másrészt a nyers képek peres ügyekben, amikor a fotósnak igazolnia kellene, hogy övé a kérdéses fénykép csak úgy tudja megtenni, ha nála van a nyers, .cr2 kiterjesztésű „digitális negatív.”

Mi történik akkor, ha szeretném megvásárolni a nyers képeket?

Én nem szeretném, ha rólam készítenénk képeket. De ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor 10-20x-os áron megvehetnéd. Nem biztos, hogy jó üzlet lenne százezreket-milliókat kidobni olyan képekre, amelyek élvezhetetlenek (lásd fenti magyarázatot a nyers képre). Min. 32-64 gigabytes pendrive-ot kérnék tőled az áttöltésükhöz, és még csak meg sem tudod nézni őket, mert nincs arra alkalmas szoftvered. + alá kéne írnod, hogy semmit nem csinálhatsz velük, nem adhatod át másnak retusálásra, te sem nyúlhatsz hozzájuk, valamint kinyilatkoztatod, hogy én készítettem őket. Tehát az égvilágon semmi értelme nem lenne ennek a vásárnak. 

„..személyiségi jogokat sért, ha nem kaphatom meg az összes képet..”

Hacsaknem egy utcai rendezvényen lettetek lefotózva és nem adtatok engedélyt, akkor igen igaz lehet, amit írsz. Viszont abban az esetben, ha pl. családi fotózást szeretnél, te keresed meg a fotóst, jelensz meg a megbeszélt helyen és állsz a kamerája elé. Ez erősen ráutaló magatartás arra, hogy szeretnéd, hogy le legyen a családod fotózva.  Én sem és a legtöbb fotós sem elégszik meg a ráutaló magatartással: vagy szerződést, vagy a fotózáshoz hozzájáruló nyilatkozatot íratunk alá a fotózás előtt, hogy a személyiségi jogaid megfelelően védve legyenek. 

„Milyen fotós már az, aki nem adja oda a nyers képeket! Szerencsére mi találtunk olyan jó szakembert, aki ezt megteszi.”

Nem attól jó a fotós, mert odaadja az, ami az övé. Attól jó fotós valaki, mert jól kommunikál, jó szeme van meglátni helyzeteket, tudja mi áll nektek jó, tud a gyerekkel beszélni, ha már sikítófrász kerülgeti a családi fotózástól, tartja a határidőket, megbízható és ért a képfeldogozáshoz, retusáláshoz annyira, hogy fel se tűnjön nektek a képen, hogy hozzányúlt. 

Amúgy a fotós iskolában az első órák egyikén elhangzik az a mondat, hogy „nyers képet semmilyen körülménye között nem szabad átadni.” Valami oka van, hogy nagy fotósok is ezt tanítják…

„A fotósnak a GDPR miatt kell odaadnia nekem az összes képet”

Továbbra sem kell. Igaz a fénykép is személyes adatnak minősül. Ezért, fotózás előtt abban a szerződésben vagy nyilatkozatban, amit a fentiekben is említettem szerint aláírsz szerepelnek azok a személyes adataid, amiket a fotós kezel: név, cím, telefonszám, fénykép, gyermeked neve, ha 18 év alatt van. Amiben nyilatkozik arra a dokumentumra: adatvédelmi szabályat stb, ami a személyes adatok kezelésére vonatkozik. Ebben el tudod olvasni, hogy mi történik a fotóiddal és meddig kerülnek megőrzésre. 

„De én akkor is meg akarom a rólunk készült összes képet”

Megvásárolhatod külön azokat, amiket a fotós jónak ítélt, a megállapodott fotócsomagon felül. A szerzői jog megadja azt a szabadságot a fotósnak, hogy ő eldöntse, mely képek azok, amelyek értékelhetőek szakmai szempontból. Kérlek, ha úgy döntesz, hogy elmész szakemberhez, akkor bízz benne annyira, hogy tudja mi az, ami értékelhető kép. J

Nálam május 1-től van arra lehetőség, hogy az értékelhetőnek ítélt képekből Galériából kiválaszthatod, hogy melyeket retusáljam. Amiket a Galériában átküldök neked, NEM nyers képek, már utómunkázva vannak, hogy legalább a színek, fény-árnyék, kontraszt stb. a helyükön legyen. Többször előfordult, hogy a megrendelő nem tudott választani előzetesen. Természetesen ebben az esetben elmondom, hogy szerintem mely képek a legjobbak, és utána még mindig saját döntés, hogy mely képekre fog esni a választása. 

kismama fotózás, gyerekfotó, újszülött fotózás, családi fotózás, családi fotó, gyermekfotózás, gyermekfotó, gyerekfotó, gyermekfotózás

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Elsőként olvasnád az új bejegyzést? Iratkozz fel!

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi szabályzatban leírtakat.

Szólj hozzá!

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!