gyermek fotózás, gyermekfotó, gyerek fotózás, gyerekfotó
Hennel Mariann

Hennel Mariann

Tippek izgő-mozgó gyerekek fotózásához – gyermekfotózás velem

Sok szülőt tart vissza a gyermekfotózástól az, hogy gyermeke nagyon eleven és egy másodpercig sem bír megülni a fenekén. A profi fotóoldalakon látott képekből arra következtet, hogy a képeken szereplő gyerkőcök az odateszem-ottmarad személyiségűek. Biztosan nyugodtan ücsörögtek hosszú ideig, amíg a fotós beállította szépen őket.

Eddig szerencsére egyszer fordult elő, hogy az egyik családi fotózásom a szülők veszekedésébe fulladt, mert anyuka előre elképzelte, hogyan fognak a gyerkőcei egy órán keresztül pózolni. Nem hitte el, hogy a gyermekfotózás inkább spontán tevékenység, és simán meglesz az a fotósorozat, ami elnyeri a tetszését. Utólag ő is belátta a képek láttán, hogy kár volt a feszkóért, és a gyerekek frusztrálásáért.

Ezért összeszedtem pár dolgot, hogy miért vágjál bele bátran a családi vagy gyermekfotózásba több duracell-nyúl energiájával megáldott gyermekeddel:

  1. A családi és gyermekfotózás spontán többnyire. Főleg, ha gyermeked 4-5 év alatti.
  2. Ne csodálkozz, ha csak max. 1 órás fotózást javaslok.
  3. Az első 10-15 perc az, amit értelmesen beállított képekkel tudunk megtölteni, utána gyermeked vagy túlontúl feloldódik, vagy megunja a fotózást. Tehát jön a spontán fázis.
  4. Az első 15 perc után én általában bevonom a gyerkőcöket a fotózásba, hogy segítsenek nekem. Addig is lehet a szülőkről végre kettesben, szép és meghitt képeket készíteni.
  5. Minden gyereket – legyen lány vagy fiú –  vonzanak azok a dolgok, amiket nem szabad csinálni, megérinteni, ezért ha megengedem, hogy velem együtt fényképezzék a szülőket, belenézzenek a fényképezőgépbe, megnyomják az exponáló gombot az egy újabb löketet tud adni a hangulatnak és utána újult lendülettel lehet fotózni a gyerekeket újra. Emlékeztetlek, hogy ez már a spontán rész, tehát nincsenek beállított képek.
  6. A spontán fázisban, miután együtt fényképeztünk kezdődik a randalírozás, a stúdió, vagy szabadtéren az adott hely felfeldezése. Ilyenkor teszem fel azt az objektívemet a gépemre, amivel távoli dolgokat lehet közelre hozni, és elkezdődik a cuki, ágyon ugrálós, pörgős-forgós, létrára-mászós, rohangálós, sarokba ülős spontán pillanatok kivárása és lefényképezése.
  7. Pár ilyen spontán fotó után, szoktam próbát tenni arra, hogy 1-2 általam kitalált helyzetet megvalósítsunk. Van olyan gyerkőc, aki partner benne, van aki túlpörögte magát és nem szeretné már azt sem, hogy egyáltalán fotózzam.
  8. A „ne fotózz” fázisban is nagyon jó képeket lehet készíteni. Egyrészt szabadtéren szoktam alkalmazni a „nem téged fotózlak, hanem a tájat” picurka kis „csalást”, stúdióban be szokott jönni a „rosszalkodjunk kicsit” kérés is.
  9. A fotózás végén gyakran előfordul, amikor már éppen csomagolom el a felszerelésemet, a család is szedelőzködik látok olyan arckifejezést, vagy mozdulatot, ami miatt gyorsan elő kell bányászni a táskám mélyéről a gépet és még egy utolsó utáni képen lőni.:)

A fentieket összegezve javaslom, hogy: Gyertek bátran fotózásra! Ne tartson vissza benneteket az, hogy túlmozgásos és túlpörgős a gyermeketek. Gyorsan fel fog nőni és sajnálni fogjátok, hogy nem lett megörökítve az, amikor olyan eleven kis energiabomba volt;)

Ui. A bejegyzés fotója egy olyan helyzetben készült, amikor a „tájat fényképeztem”, ugyanis a kis modellem már kezdett durcás lenni attól, hogy ő volt a középpontban.


Kattints ide a családi és gyermek fotócsomagjaimért!

Tetszett? Oszd meg!

Elsőként olvasnád az új bejegyzést? Iratkozz fel!

Tetszett? Oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Elsőként olvasnád az új bejegyzést? Iratkozz fel!

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi szabályzatban leírtakat.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!