Üdvözöllek a weboldalamon!

Hennel Mariann vagyok, szenvedélyes portréfotós.

A fotózás igazi szerelem számomra, olyan tevékenység, ami alapjaiban változtatta meg az életemet.

Eredetileg ugyanis közgazdász vagyok. 17 éven át dolgoztam a bankszektorban, ahol nagyvállalatokkal, multikkal foglalkoztam. Elég stresszes munka volt. Ezért sokszor álltam ki az ablakba munka után, és néztem álmodozva az eget, a szemközti dombokat. Ekkor kezdtem el hobbiból az otthonomból a naplementéket fotózni – akkor még egy szimpla kis analóg géppel.

Így kezdődött a szerelem, ami azóta is tart. Akkor persze még csak nem is sejtettem, hogy egyszer eljutok odáig, hogy fotósként felépítek egy saját vállalkozást, és hogy ez lesz az igazi álomállásom…

Hatalmas lépés volt számomra, amikor 11 éve megvettem az első komolyabb gépemet. Akkor azonnal mindent meg akartam tanulni arról, hogyan tudok minél jobb képeket készíteni. Elkezdtem hát fotókurzusokra és fotósiskolákba járni, hogy tapasztalt szakemberektől és művészektől leshessem el a fényképezés fortélyait.

Ahogy egyre többet tudtam meg a fotózásról, még jobban beleszerettem. Kezdőként még csak virágokat mertem fotózni, de tanulmányaim során a fényképezés minden ágával megismerkedtem. Ahogy kipróbálhattam magam az egészen különféle területeken, hamar körvonalazódott bennem, hogy az emberek megörökítése az, ami a legnagyobb örömmel és izgalommal tölt el.

Hamar lehetőségem nyílt arra, hogy modell- és divatfotózással foglalkozzak, így egy évig dolgoztam különféle bemutatókon bel- és külföldön egyaránt. De az a világ – annak nyüzsgése, izgatottsága, lüktetése – távol áll tőlem, épp ezért ma már csak nagyon ritkán vállalok ilyen munkákat. Eltartott egy darabig az is, amíg rájöttem, hogy nem a riportfotózás, hanem a portrékészítés az én igazi terepem.

Jobban érzem magam egy meghittebb, intimebb közegben, ahol teljesen oda tudok figyelni arra a személyre, akit épp fényképezek. Ebben a műfajban vagyok a legsikeresebb, hiszen a megbízóim is érzik, és a képeken is látszik, hogy ezt igazi odaadással tudom csinálni. Mindent megteszek, hogy elkapjam az emberek valódi tekintetét, hogy meg tudjam mutatni a képeken a személyiségüket, a lelküket.

Ez persze nem megy gombnyomásra, ehhez nem elég csak fényeket állítani, meg exponálni. Ehhez törődni kell az emberekkel, kellő figyelmet fordítani rájuk. Az én modelljeim nem profik, nem tudják, mi áll jól nekik, mi számukra az előnyös testtartás. Olyannyira, hogy szinte mindenki azt mondja az elején, hogy „rólam úgysem lehet jó képet csinálni” és hogy „nem vagyok fotogén”. Imádom minden egyes alkalommal bebizonyítani nekik, hogy ez nem így van, és ők is meg szoktak lepődni, hogy igazam volt.

Nem csak fotósként vagyok mellettük, hanem támogató partnerként is. Átsegítem őket a saját gátlásaikon, félelmeiken, lámpalázukon. Megkeresem az előnyös oldalukat, a számukra tökéletes pózt, és gondot fordítok minden apró részletre a ruhájuk gyűrődéseitől kezdve a rakoncátlan hajtincsekig.

Igyekszem oldani a feszültségüket és derűs légkört teremteni, hogy jó élmény legyen számukra az egész fotózás.

Azt érezzék: ez az egész róluk szól és értük történik.

A képekben én is benne vagyok, minden érzésemmel, lelkemmel minden rezdülésével. A legboldogabb mégis azért vagyok, mert ezeken a képeken olyan embereket – babákat, szerelmeseket, családokat, nőket és férfiakat – örökíthetek meg, akik teljes mértékben megbíztak bennem, és akiknek örömet szerezhettem.

És ennél többet egy portréfotós sem kívánhat.

Ui: Kattints ide, ha érdekel, mit mondtak rólam azok, akik már jártak nálam fotózáson!

rólam, Photo-M

Foglalj időpontot!

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!